Problem in njegov obseg

Zaradi dobre zrakotesnosti sodobnih novih in obnovljenih stanovanjskih objektov
je vse bolj ogrožena kvaliteta zraka v bivalnih prostorih.

Vlaga in plesen

Virusi in alergeni

Slab zrak in prah

Učinkovito in pravilno zračenje je dobro zagotoviti skozi vse letne čase. Posebej zahtevno obdobje za pravilno zračenje je pozimi, ko ljudje intenzivno varčujejo prav na račun kakovosti zraka.

Najbolj problematična so stanovanja v hišah in večstanovanjskih blokih, kjer so v bližnji preteklosti množično menjavali klasična okna s hermetično zaprtimi PVC ali ALU okni.

Le redke energetske sanacije večstanovanjskih blokov in individualnih hiš vključujejo tudi vgradnjo pravilnega in učinkovitega sistema zračenja.

Če v takšnem bivalnem okolju želite dihati resnično svež, kakovosten in zdrav zrak, morate ta odlično izolirana okna dnevno odpreti na stežaj kar nekajkrat. To pa pomeni, da je potrebno v hladnejših mesecih mrzel in svež zrak dnevno večkrat segreti od zunanje do sobne temperature.

S tem se skoraj v celoti izniči namen še tako dobre toplotne izolacije stavbe. Toda, večkratno zračenje skozi okna in vrata, zrak v prostoru samo ohladi in osveži, ne zagotavlja pa njegovega kroženja.

Za odpravo ali preprečitev plesni pa je nujno, da zrak v prostoru neprestano rahlo kroži in odvaja na prosto odvečno kondenzacijsko vlago, ki je glavni vir zelo nevarne črne zidne plesni.